ب) چربی ها:
پس از جذب غیرفعال اسیدهای چرب و مونوگلیسیریدها به درون سلول های اپیتلیال (مخاطی) روده، در این سلولها مجدداً سنتز تری گلیسیرید صورت می گیرد و تری گلیسیریدهای تولید شده در سلول های مخاطی معده به شکل ذرات کوچک کروی بنام کیلومیکرون به درون رگ های لنفی موجود در پرزهای روده وارد می شوند. چربی هایی که دارای اسیدهای چرب کوتاه زنجیر می باشند، می توانند بدون تشکیل کیلومیکرون به سیاهرگ و جریان خونی منتقل شوند. در طیور عمده تری گلیسیرید به جریان خون سیاهرگی وارد می شود. به این نوع چربی ها که به داخل سیاهرگ وارد می شوند پورتومیکرون (Portomicrons) می گوییم.
ج) پروتئین ها:
پروتئین های موجود درخوراک توسط فعالیت انواع آنزیم های پپتیداز به اسیدهای آمینه و الیگوپپتیدهای کوچک تبدیل می شوند. الیگوپپتیدها به شکل فعال به سلول های مخاطی روده وارد می شوند و توسط آنزیم های دی پپتیداز و تری پپتیداز، هیدرولیز می شود و به اسیدهای آمینه تشکیل دهنده خود تجزیه می شوند.
اسیدهای آمینه به طریق فعال به سلول های مخاطی روده جذب می گردند. جهت جذب اسیدهای آمینه خنثی، اسیدی یا بازی مکانیسم های ویژه ای وجود دارد و اسیدهای آمینه هر گروه، در سرعت جذب با یکدیگر رقابت دارند.
باید توجه داشت که کل اسیدهای آمینه موجود در محوطه روده مربوط به پروتئین های خوراک نیستند بلکه تعدادی از اسیدهای آمینه مربوط به آنزیم های پروتئینی ترشح شده از دستگاه گوارش و دارای منشاء داخلی هستند اما این اسیدهای آمینه نیز همراه با اسیدهای آمینه خوراک جذب می گردند و به سیاهرگ کبدی منتقل می گردند.
د) مواد معدنی:
جذب مواد معدنی در روده به دو روش
الف) انتشار
ب) جذب توسط مولکول های حامل انجام می پذیرد.
کلسیم: حضور پروتئین ویژه ای بنام (Calcium binding protein) (CaBP) و با کمک ویتامین D3 (کوله کلسیفرول) در روده جذب می گردد. شرایط فیزیولوژیک دام، حضور سایر عوامل شیمیایی و عناصر معدنی از جمله فسفر بر روی جذب کلسیم موثر می باشد. مرغ تخمگذار در حال تولید تخم مرغ جذب کلسیم بهتری نسبت به مرغان تخمگذار فاقد تولید تخم مرغ دارند. افزایش غلظت فسفر موجب کاهش جذب کلسیم و برعکس می گردد. حضور ترکیبات شیمیایی مانند اسید فایتیک (Phitic acid) موجب به دام انداختن عناصر معدنی و عدم جذب این عناصر می گردد.
ﻫ) ویتامین ها:
ویتامین های محلول در آب به دو شکل انتشار ساده و جذب توسط مولکول های حامل در روده جذب می گردند. ویتامین B12 جهت جذب، نیاز به یک مولکول گلایکوپروتئین حامل دارد در مقابل اسید فولیک به راحتی به درون سلول های مخاطی روده انتشار می یابد. ویتامین های محلول در چربی همانند مولکول های چربی به شکل انتشار به داخل سلول های مخاطی روده وارد می شوند و سپس در داخل این سلول ها با مولکول های پروتئین ترکیب می شوند و به شکل مولکول های لیپوپروتئین به جریان خون وارد می شوند.
هضم در نشخوارکنندگان (Digestion in Ruminants)
دام هایی مانند گاو و گوسفند دارای معده ای چهارقسمتی می باشند. این معده پیچیده موجب انجام تخمیرهایی میکروبی درشکمبه و نگاری می گردد و موجب هضم بخش قابل توجهی از مواد سلولزی موجود در خوراک می شود. به این ترتیب دام های دارای معده چهارقسمتی قادرند که غذاهای شامل علوفه و موادخشبی با فیبر بالا که عمدتاً از پلی ساکاریدهای دارای پیوند β می باشند، تغذیه نمایند. این حیوانات همچنین قادر هستند خوراک هایی را که برای بار اول بلعیده می شوند را بالا آورده و پس از آغشته نمودن مجدد به بزاق و جویدن مجدد، دوباره بلع کنند. این عمل نشخوار(Rumination) نامیده می شود.
